Слушайте тялото си!

Слушайте тялото си!

Мит е това, че трябва да тренирате по определена тренировъчна програма в продължение на 3 месеца и после да я смените. Според мен е точно обратното, слушайте тялото си, правете каквито упражнения Ви се правят в дадена тренировка, разбира се съобразени с мускулната група, която тренирате в този ден.

Ако нямате опит с различните видове упражнения и техники е хубаво да се допитате до опитен треньор, който все пак да Ви изготви индивидуална програма за вашето физическо ниво и възможности. Най-важното е обаче да слушате тялото си и да правите точно това, което то иска, а в края на тренировката да излезнете от комфортната си зона и да направите нещо ново и трудно за Вас самите. По този начин стресирате максимално мускулатурата, всяка тренировка е различна и интересна, ефекта е много по-голям, ако го сравним с този от повтаряшите се тренировки. Единственото нещо, което трябва да се повтаря под определен ред е дните в който правите определени мускулни групи, за да оставите поне два дни за възстановяване на тренираната мускулна група и да продължите с друга. Хубаво е сплита от тренироки да е направен така, че поне веднъж в седмицата да изтренирате цялото си тяло, т.е. всяка една мускулна група.

Спорта не създава навици, а характери! Колкото сте силни психически, толкова повече това ще се отразява на вашата физика и ще се развивате, защото ще правите все по-трудни, все по-интензивни тренировки. Колкото повече напредвате, толкова повече това разнообразие ще Ви е нужно, за да усещате натоварване от тренировките.

Сподели в: